Evo kakvo nas vrijeme očekuje za prvi maj - ovo niko nije očekivao - Lifesytledom

Evo kakvo nas vrijeme očekuje za prvi maj – ovo niko nije očekivao

Prvi maj nas očekuje za dvije sedmice, a ukoliko vas zanima kakvo nas vrijeme očekuje, ne brinite se, očekuje nas lijepo vrijeme.

Imat ćemo lijep dan, jutarnja temperatura će biti do devet stepeni, dok će maksimalna da iznosi i do 17 stepeni Celzijusa.

Krajem mjeseca aprila nam je najavljena stabilizacija vremena, a kako saznajemo iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FHMZ, očekuje nas stabilno vrijeme, kiše i pljuskova skoro da nećemo imati, lijepo vrijeme će nas pratiti do polovine maja.

Međunarodni dan radnika, također poznat kao Dan radnika, Prvi dan ili Praznik rada u nekim zemljama i često se naziva Prvomajski,je slavlje radnika i radničkih klasa koje promovira međunarodni radnički pokret koji se svake godine održava 1. maj (1. maj), drevnim europskim festivalom proljeća.

Taj je datum izabrao pan-nacionalna organizacija socijalističkih i komunističkih političkih stranaka u spomen na aferu Haymarket koja se dogodila u Chicagu 4. maja 1886.  Šesta konferencija Druge internacionale iz 1904. godine pozvala je “sve organizacije socijaldemokratske partije i sindikate svih zemalja da energično demonstriraju 1. maj za zakonsku uspostavu osmosatnog dana, za klasne zahtjeve proletarijata, i za opći mir. ”

Prvi maj je nacionalni državni praznik u mnogim zemljama širom svijeta, u većini slučajeva kao “Dan rada”, “Međunarodni dan radnika” ili neki sličan naziv – iako neke zemlje slave Praznik rada na druge važne datume, kao što su SAD, koji slavi Praznik rada prvog ponedjeljka u rujnu.

Categories: Najnovije

Leave A Reply