U današnjem članku ćemo pričati o jednoj jako zanimljvoj stvari, a za koju smo uvjereni da do sada niste čuli.

Naime, svi ste vi čuli za zapršku, ali rijetko koja domaćica ili domaćin znaju da naprave pravu zapršku, a isto tako rijetko ko zna da se ona prvo treba kuhati nekih 20 minuta da bi bila prava zaprška.

Kada je u pitanju zaprška ona se u današnje vrijeme mnogo rijeđe pravi, i koristi, a i ako se koristi onda to nije u velikim količinama, ali kako god postoje neka jela koja se ne mogu zamisliti bez zaprške jer ima ona daje određenu gustinu i bolji ukus.
Ono što isto morate da znate jeste da je zaprška malo štetna za organizam i da je ne biste morali praviti često, ali ukoliko imate pravi odmjer brašna i masti onda vrlo lako možete da zaobiđete tu njenu štetnost.

Ukoliko želite da pravite neke bijele čorbe ii umake u kojima je potrebna zaprška onda vam je potrebno da umjesto masti koristite margarin ili puter, a isto tako možete da koristite i neku biljnu mast.

Ukoliko je čorba koja je rumenija onda je nabolje da dodate ulje ili svinjsku mast, a kada je u pitanju zaprška onda morate da znate da je ona zadnji detalj koji se dodaje u jelo, a sve nakon toga idu lakši začini.

U današnjem članku vam donosimo jedan recept kako na najbolji mogući način da napravite zapršku.
Potrebno je dakle da u šerpi koja je na vašem šporetu stavite određenu količinu masti, pa onda u nju stavite određenu količinu brašna. Kada budete primjetili da se brašno polako počinje pržiti to je znak da je zaprška počela da pjeni

Ukoliko vam je potrebna bijela zaprška onda ne bi trebalo brašno da se dugo prži, a za sva ostala treba pržiti brašno sve dok ne dobije rumenu boju.

Onda biste trebali zapršku da razrijedite hladnom vodom kako biste izbjegli da se stvore grudve i da tu tekućino dodajete pomalo tako što ćete mješati jelo kako bi se sve to fino sleglo

Koji je vaš komentar?

Preporuke