Oni malo stariji naši čitatelji svakako sa velikom doze nostalgije gledaju na vremena od 90 tih pa unazad. Doba SFRJ, kada se puno ljepše živjelo, nije bilo pritiska na svakodnevnom nivou. Riječ pretilost nije postojal, kao ni granice između današnjih država. Mogao si komotno krenuti sa biciklom do Ljubljane i spavati u kanalu, niko vas ne bi ni pipnuo. Dlaka sa glave vam ne bi falila. Baš o tim jako lijepim vremenima, vam govorimo u današnjem članku.Bazićaremo se na ljeto, i vrijeme kada se odlazilo na godišnje odmore. Naime, odmor u bivšoj Jugoslaviji, kao i kod svega što je povezano s bivšim Jugom, tako se i priča o „živom raju“ kada je svako sebi mogao priuštiti odlazak na Jadran, i minimalno 7 dana odmoriti mozak od gradske vreve. Nije bilo kredita niti rata za odlazak na more, svako je moga sebi priuštiti odlazak na morske destinacije.

Naravno, situacija danas nije takva kao nekada i cijeli obiteljski odmor nije mačji kašalj za prosječni džep, pa se mora štedjeti cijele godine ne bi li se otišlo bilo gdje na godišnji odmor. 
Zanimljivo je spomenuti da je čak i ideja o ljetnom hedonizmu bila sveprisutna sve do 1960-ih, kada je vlada motivirala radni svijet da se malo aktivira, odmori i provede na Jadranu, čak im je i pmagala u tome. Djeca socijalnih slučajeva su imali besplatan odlazak na more. Dok su nam strane destinacije ostale nedostupne, domaći stanovnici 1960-ih počeli su se predstavljati usporedbom sa Kanom, Floridm ili Palma De Majorkom.

Preporuke