Još otkako je počelo ljeto polemiše se o jeseni i zimi, odnosno o tome šta će se desiti tokom ovog vremena sa epidemiološkog stajališta. Dok jedni tvrde kako nas čeka katastrofa, drugi opet kažu kako nema mjesta za pretjeranu brigu jer navodno stižu vakcine, dok treći misle još uvijek da imunitet krda može da upali. Bilo kako bilo, nismo ni svjesni šta će da se desi, ako je ljeto bilo ovakvo.

Iz Kriznog štaba republike Srbije upućuju se apeli čitavo ljeto da svi obraćaju pažnju na to šta rade, kao i da vode više računa o pridržavanju mjerama koje su propisane od strane Kriznog štaba i Vlade Srbije. Dr Kisić Tepavčević danas je dala i izjavu u kojoj je spomnjala i drugi talas korona virusa koji se već neko vrijeme najavljuje za jesen i zimski period. Naime, dr Kisić sada je dala nova predviđanja vezana uz taj period ali je rekla kako do drugog talasa ni ne može doći kada prvi talas još nikada nije završio. Naime, ovo je vrlo bitna stvar koju je malo ko do sada spomenuo, obzirom da se završenim talasom smatra kada barem 28 dana nema nijednog novog zaraženog. Prema ovome, skoro nijedna država na svijetu ne može reći da su izašli iz prvog talasa.

Dr Kisić je napomenula da je izrazito zadovoljna što je došlo do značajnog pada novih laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali da to ne znači da je sve gotovo nego da baš sad treba da zapnemo najviše i da se pridržavamo svih mjera koje su očito dobre, a ako se ne budemo pridržavali, možemo napraviti haos gori od prošlog puta, pogotovo jer zemlje u regionu bilježe ponovni rast oboljelih, kazala je ona.

Preporuke