Kada je u pitanju naš prostor postoje neka neizostavna jela i sasvim smo sigruni u to da u roku od 15 sekundi možete nabrojati verliki broj domaćih jela.

Na ovom spisku bi se sigurno našle razne salate, a kada su one u pitanju na našim podneblju neizostavan je sigurno kiseli kupus.

Neko može da nakiseli bure, neko manju kaci ili kantu ali kako god okrenemo  bez kiselog kupusa se zima u jednoj balkanskoj kući ne može zamisliti.

Pored toga što je on jako ukusan, on u sebi sadrži veliki broj vitamina te je jako dobar za zdravlje, a u svom sastavu ima više vitamina C nego kada je riječ o limunu.

Ovaj vitamin je izuzetno važan za građenje i jačanje našeg imunog sistema, a on je isto tako neophodan u ovim danim kada se borimo sa pandemijom korona virusa i sa sezonskim gripama.

Iako veliki broj nas voli kiseli kupus nismo svi baš spretni u njegovom kišeljenju.

U današnjem tesku vam donosimo jedan način za koji možemo potvrditi da sigurno učinkovit, a vi sami provjerite da li i vi na isti način kiselite svoj kupus.

Za početak samog kišeljenja jako je bitno da pripremite so i to mnogo soli.

Naime so je jedan katalizator koji pokreće sami proces kišeljenja. Pored toga najvažnije je da odaberete kvalitetne glavice kupusa, a nako što ih operete potrebno da je glavice kupusa zarežete na korijenu i da redate u kacu za kišeljenje. Važno je napomenuti da je dovoljno da imate nekoliko slojeva listova, tako da slobodno možete da odstranite viškove.


Koliko ćemo soli staviti zavisi od količine kupusa kojeg imamo, a uglavnom omjer ide na 30 kilograma kupusa ide jedan kilogram soli, a prema struci je najvažnije da se kiseli kupus na temperaturi od 18 do 20 stepeni.

Prilikom redanja kupusa onaj prazni dio možete da popunite manjim glavicama ili glavicama kupusa koje ste ranije presjekli na pola.

Nakon slaganja kupusa u kacu dodajemo vodu i to sve dok se nivo vode ne podigne iznad kupusa za neka dva prsta, a zatim je potrebno da preko složenog kupusa stavite drveni ili plastični poklopac, a onda je potrbeno da raširite krpu i nju stavite sol i postavite je na kamen za potapanje kupusa.

Sam proces kišeljenja traje oko nekih dva mjeseca i uo tom periodu je potrebno nekoliko puta prati poklopac, ali isto tako i kamen je potrebno da ispirete po nekoliko puta zavisno od potrebe za time.

Nakon dva mjeseca biste trebali da imate sočni i hrskavi kiseli kupus.

Vaš komentar?

Preporuke