Hrana i osnovne životne potrepštine su postepeno poskupljivale posljednjih mjeseci , te cifre se nisu znacajno primjevale u datom trenutku , ali kumulativni efekat je itekako vidljiv. Tako su na primjer cijene biljnih ulja u prošlom mjesecu porasle za oko 10,4 odsto.
Cijene hrane su u toku novembra prošle godine porasle u cijelom svijetu, i svim međunarodnim tržištima , što rezultira porastom cijena i na našem tršištu , jer ona međunarodna zapravo diktiraju sve drugo. Ovaj značajan skok cijena hrane je diretni produkt poskupljenja biljnih ulja i mesa, prema saopštenju FAO-Agencija ujedinjenih naroda za hranu. U odnosu na novembar prošle godie u našem regionu cijene hrane su porasle za 9.5 odsto.

 

Navodno je glavni krivac za sve skok cijena palminog ulja, a koji je potaknut snažnom uvoznom tražnjom, jer je došlo do veće potrošnje zbog prozvodnje biodizela uz očekivanaj za nedostatak u narednoj godini.

 

 

Kada se radi o mesnim produktima , najviši skok se bilježi u posljednje vrijeme na cijenama piletine , govedine i ovčetine. Ono što je neočekivano jeste poskupjenje šećera, a koje je nastupilo zbog značajnih naznaka za potencijlnim porastom potrošnje u narednom periodu uz zakočenu proizvodnju i uzgoj šećerne trske na Tajlandu , u Indiji, francuskoj i Sjedinjenim Američkim državama. Sa druge strane cijene mlijeka i mliječnih proizvoda su skoro pa ne nepromijenjene. Međutim ljudi su u stanju iščekivanja a potrošačka korpa prosječne porodice bez luksuza iz mjeseca u mjesec je sve skuplja , dok primanja ostaj apsolutno nepromijenjena, pa se u suštini čini da osnova problema leži upravo u tome što trokovi života rastu , dok primanja nemaju tu tenedenciju.