Ako niste znali, mladi luk sadrži razne vitamine, minerale i druge nutrijente koji ga čine korisnim za smanjenje upala i jačanje imuniteta. Stoga ih liječnici često preporučuju kao dio zdrave prehrane osobama s raznim bolestima.

” Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primer, vitamin C, vitamine B grupe, vlakna, sadrži flavonoide, koji deluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće deluju na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Takođe, luk pozitivno utiče i na imunitet “- rekla je Nefedova u intervjuu za “Sputnjik”.

Također, on navodi i da luk pomaže u snižavanju unosa soli u organizam. Bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lek oji se konzumira samo onda kada je čovek bolestan a njega treba redovno jeste kako bi preventivno utucao u borbi sa bolestima smatra nutricionista. Jedini problem je zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore – pojasnila je Nefedova.u intervjuu Sputnjiku dijetolog. Međutim, neki ljudi ne mogu da svare crni luk.

“Mladi luk je potrebno ograničeno konzumirati ako imate osetljiv želudac, ako bolujete od gastritisa ili imate kiselinu. Međutim, to ne znači da ga ne treba uopšte jesti, već je potrebno unositi one količine luka koje prijaju vašem organizmu” – rekla je Nefedova. Naravno, kako bi luk ostao svež i ne bi gubio korisna svojstva potrebno ga je čuvati u frižideru i odvojiti stabiljke luka jednu od druge, zaključila je dijetolog.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here