Udovoljavanje dnevnim fiziološkim potrebama vrlo je važno za vaše tijelo, i bez toga stvarno nema života, i nije u redu ako ne odete bar jednom na veliku nuždu. Preskakanje i trpljenje bilo koje male ili velike nužde može vam biti vrlo štetno, po vaš organizam, zato za danas imamo jednu jako lijepu priču za vas. Kad primijetite neke velike promjene, odsutnost svakodnevne stolice, odmah reagirajte, ne zanemarujte impulse na koje vaše tijelo upozorava i idite odmah vašem doktoru. Izvođenje velike nužde definitivno je najbolje kad se obavi rano tokom dana, dakle ujutro. Zašto je to tako?

Razlog je jednostavan, utroba vam najbolje djeluje ujutro, i to je po definiciji bš tko, a zatim se oslobađate nećistoća od prethodnog dana. Naš probavni sustav razgrađuje hranu koju jedemo tokom noći.  Liječnici se slažu da je najbolja opcija kada imate potrebu za stolicom svako jutro. Ako se taj nagon smanji, onda sigurno imate probavnih problema i hitno biste trebali promijeniti svoju prehranu, mnogo više namirnica bogatih vlaknima, orašastih plodova bogatih zdravim mastima, dosta hrane na kašiku, puno vode u tijelu, a ako to ne uspije, posjetite nutricionistu ili svoga doktora.

Za namirnice bogate vlaknima dovoljno je unos do 30 grama na dnevnom nivou. Namirnice koje sadrže visok postotak vlakana su: grašak, slanutak, avokado, maline, grah i artičoke. Osobe koje se ne kreću dovoljno često su u zatvoru, i imaju problema sa stolicom. I za kraj da ne morate brinuti, liječnici također ističu da je normalno imati stolicu do dva puta dnevno, ali i jednom u tri dana.

Preporuke