Danas se slavi jedan od najvećih praznika u pravoslavnoj crkvi, i to praznik posvećen Preobraženju Gospodnjem. Svakog 19. augusta ovaj praznik se obilježava u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a prema narodnim običajima, na taj dan se „preobražava list u u gori i kamen u vodi, a lišće počinje da žuti i pada, dok voda postaje sve hladnija.“

Ovaj praznik je vrlo važan, a  uz njega se vezuje i veliki broj tradicionalnih običaja,  kao i upozorenja o tome šta ne smije nikako da se radi na ovaj dan. Ovaj praznik svrstava se u 12 najvećih praznika Hrišćanstva, a na taj dan se desilo Hristovo preobraženje na gori Tavor, kada je najavio svoje stradanje i pad. Naime, jedno od vjerovanja je također da se tokom noći Preobraženja nebo tri puta preobrazi, a da onaj ko to vidi i prenese drugome, izgubi razum. Ovo dolazi kao najava hladnijih dana i spremanja za jesen, ali isto tako postoji veliki broj savjeta i upozorenja koja ne bi smjela da se ignorišu.

Naime, prema narodnim vjerovanjima, od danas više ne bi trebalo da se kupate na otvorenim vodenim površinama poput rijeka, mora ili ostalih kupališta, jer ako to ipak  učinite može da vas ujede zmija, ili da se prehladite i „zakači neka boleština“. Također se ne preporučuje da na ovaj dan spavate preko dana, jer bi se mogli preobraziti i čitavu godinu ostati sanjivi i krmeljavi. Smatra se da sve što uradite na ovaj dan, može ostaviti posljedice na cijelu godinu, stoga dobro pripazite.

Preporuke