Čisto sumnjamo da ima osoba na Balkanu, bez obzira koliko imaju godina da nikada nisu čuli za pjesme “Vejte snegovi”, “Vojna pošta”, “rukuju se rukuju”, ili bilo koju drugu od grupe Zana koja je žarila i palila Balkanskom domaćom scenom sredinom 80 ih godina prošlog vijeka. Njihova prava i orginalna pjevačica zvala se Zana Nimani, po kojoj je grupa u stvari i dobila svoje orginalno ime.Zana Nimani se danas preziva Šiškin, jer se početkom 90 ih godina udala. Grupa Zana je nastala sada već davne 1979 godine, Zoran Živanovič je u to doba bio na klavijaturi, i radio je većinu aranžmana za grupu. POred njega Zanu je još sem same Zane sačinjavao i gitarista Radovan Jovičević sa kojim je ona i bila u emotivnoj vezi. Jednog dana su gostovali na televiziji, a sasvim slučajno tada ih je zapazila i poznata Marina Tucaković, koja je i danas prava tvornica hitova.

MArina ih je odlučila da tada za njih napiše nekoliko pjesama, ali ih je na žalost radio Beograd tada odbio da kod njih mogu snimiti par singlova. Tada na scenu stupa Jugoton, koji im snima prvi singl pod nazivom “Nastavnice”, koja je za kratko vrijeme postala jako veliki hit u Hrvatskoj.Grupa Generacija 5 ih tada vodi sa sobom na turneju da im budu predgrupa. Odmah nakon toga snimaju debi album, na kojem snimaju singl “Dodirni mi kolena”, koja ih je lansirala u orbitu.

Veoma brzo su se ugasili, jer je Zana se udala, i tako je krenulo sve nizbrdo za njih. I danas se pjevaju njihovi hitovi.

Preporuke