Mnogi od nas sebe smatraju pametnim ljudima, a sigurni smo da svako misli da je pametniji od djeteta, ali ipak ova klasična zagonetka je napravila dosta problema kod ljudi jer je prema statistici pokazano da većina odraslih ovu zagonetku uopšte ne može riješiti, dok je 80 posto djece riješi bez ikakvih problema, što je zaista zanimljiva činjenica.

Vaš zadatak u ovoj zagonetki danas je da dobro pogledate ovu sliku ispod, a da onda kažete u kojem se pravcu kreće ovaj žuti autobus. Sada ćemo vas ostaviti malo da razmišljate, a na kraju teksta ovog članka ćete naći rješenje, pa ćete moći da provjerite da li ste dobro odgovorili.

Ono što svi mogu primijetiti odmah kod ove zagonetke jeste to što ovaj autobus izgleda skroz simetričan, pa se čak i ne vidi na kojoj je strani volan, ali ipak zagonetke nisu nikada lagane, te je čitava politika rješavanja njih zapravo u detaljima.

Isto tako je zanimljivo što djeca brzo daju odgovor koji bude tačan na ovu zagonetku, dok je starijima to ipak malo veći problem. Svi su se zapitali zbog čega je to baš tako, a odgovor u tome je jednostavan.

Rješenje ove zagonetke: Autobus se zapravo kreće ulijevo, a djeca mogu da odgovore lakše na ovo pitanje jer se oni voze autobusom, te obično primijete da na slici nisu nacrtana vrata od autobusa.

Zbog toga što je na našim prostorima pravilo vožnje desnom stranom, onda je očigledna stvar da se vrata nalaze sa druge, tačnije desne strane i to znači da se ovaj autobus kreće u lijevom pravcu. Kada pogledate tako, onda se čini prilično jednostavno, zar ne?