U Tuzlanskom kantonu u Bosni i Hercegovini postavljeni su plakati koji pozivaju muslimane da ne dočekuju Novu godinu, izvijestili su mediji u srijedu, i ovaj potez je većinom dočekan na oštricu što se tiče većine Bosne  Hercegovine.Tako su plakati s fotografijama Djeda Mraza s porukom “Čuvaj se bradati čovjek dolazi po našu djece” i “Muslimani nisu ludi da slave najluđu noć” izloženi su na cestovnim plakatima Živinica i Kalesije. Općenito, u mnogim islamskim krugovima postoji prezir prema dočeku Nove godine i zato što se tada pije puno alkohola, što je u islamu strogo zabranjeno, bio Ramazan ili ne.

Također, lik Djeda Mraza često je meta sumnje zbog sumnje da je riječ o prozelitizmu, odnosno da on u biti nije neutralan simbol, već zapravo kršćanski simbol. Fotografije plakata s takvim porukama objavljene su u javnost nakon što su objavljene na Facebook stranici Jamaica Tower. Ova zajednica bila je jedna od određenih 22 “paradigme” u BiH.Jedna od poruka je iz kur’anskog Al-hadža: “Onaj ko se pokorava Allahovim pravilima znak je srca časti.” 

U vrijeme komunizma, umjesto Svetog Nikole uveden je običaj dočeka Djeda Mraza, dok se sveti Nikola rijetko spominje. Nakon Oktobarske revolucije, u nekim je istočnoeuropskim zemljama bilo zabranjeno ili neprikladno slaviti Božić (kao vjerski praznik). Istodobno, umjesto uobičajenog julijanskog, uveden je gregorijanski kalendar. Stoga se božićno drvce sadilo u novogodišnjoj noći, a Djed Mraz je djeci donosio darove u novogodišnjoj noći.

Preporuke