Polako dolaze topliji dani, dani kada proljeće nastupa i kada ljudi na balkanu sređuju svoja dvorišta, šume i njive. Sve ono što posjeku od žbunja i suvišnog otpada bacaju na jednu kamaru i pale. 90% ih to radi na jako siguran način, dok onih preostalih 10% zapale i odu. Na taj način rizikuju živote nekih ljudi, sela, ali i gradova. U prošlosti smo imali jako veliki broj takvih slučajeva. Roštiljanje je također jako opasno, tako da svi trče u prirodu i žele iskoristiti jako lijepo vrijeme, ali opet se ne provode sigurnosne mjere i onda u samo 24 sata imamo zapaljene ogromne površine zelene priride i njiva, koje se jednostavno ne mogu obuzdati. Danas govorimo opet o takvom jednom problemu koje vatrogasce jednostavno unište, pa čak moraju reagovati i helikopteri u pojedinim slučajevima i situacijama.

Sljedeća priča nam dolazi iz Bosne i Hercegovine, gdje se redovno dešavaju ovakve stvari. Ovdje se naime radi o prirodnom staništu gdje ima jako veliki broj životinja. Hutovo Blato je proglašeno i nacionalnim parkom, mjestom koje se nalazi jako blizu mjesta i grada koje se zove Čapljina. Prošle godine se ista takva stvar desila, kada je izgorilo blizu 80% ovog jako lijepoga parka.

Hutovo Blato je površine blizu 7.500 hektara i nalazi se na pola puta između Čapljine i Stolac. Ispočetka se koristio kao obično lovište, ali je od 1954 godine proglašeno za Nacionalni Park, koje izgleda stvarno prelijepo. Svakako, njegov najveći neprijatelj je čovjek, koji ga sistematski uništava iz dana u dan. Da li ste ikada bili tamo? Ostanite kući…

Preporuke