Čovjek je stradao zbog uboda stršljena: Ako i vas ovaj insekt ujede, ovu stvar obavezno uradite - Lifesytledom

Čovjek je stradao zbog uboda stršljena: Ako i vas ovaj insekt ujede, ovu stvar obavezno uradite

Ljeto je doba kad se svuda oko nas roje insekti, a najviše od stršljena strahuje većina nas.

Za strah od stršljena imamo veoma dobar razlog zato što konstantno do nas dolazi neka priča o tome kako je nekog ovaj insekt ujeo i ostavio fatalne posljedice. Vladan Marković (43) odbornik u Skupštini Užica, sinoć je tragično izgubio život od posljedica uboda stršljenova. Stoga uvijek trebate biti na oprezu kad su u pitanju ovi insekti.

-Naročito je opasan ujed stršljena zato što taj insekt ima iznimno tvrdu žaoku čiji ubod može do opasne reakcije dovesti – kaže doktorica opšte prakse, Nevenka Dimitrijević-

Svi mi paničimo u tim momentima, poučeni iskustvima kao što je Nenadovo, ali doktorica naglašava da samo alergični ljudi imaju razlog za strah.

-Iznimno se rijetko dešava jaka alergijska reakcija sa fatalnim ishodom, ali može i ubod lokalno veliki otok napraviti, neprijatnosti i crvenilo ovisno od toga gdje se nalazi mjesto uboda i može se na limfne sudove proširiti, te napraviti problem – pojasnila je doktorica Dimitrijević.

Ovako trebate postupiti kad vas stršljen ubode.

-Najvažnije je u prvom momentu staviti na mjesto uboda hladnu oblogu i pričekati malo. Odmah se dešava reakcija na ubod, ali se nekoliko sati razvija. Ukoliko primijetite da se ne smiruje bol nego raste, potrebno je da odete odmah kod doktora – kaže dr Nevenka i dodaje da je dobro imati uz sebe i specijalnu kremu za alergije koju Apotekarska ustanova pravi. Dalje objašnjava da postoji niz krema i masti koje mogu u ovakvim situacijama pomoći, ali ih ne treba nikako koristiti i mazati bez prethodne konsultacije sa doktorom.

Loading..

Categories: Najnovije

Leave A Reply