Laneno ulje ima širok spektar potencijalnih prednosti, ali se često zanemaruje. Ima primjenu u medicini i kozmetologiji, ali može biti korisna i za prosječnog čovjeka.Laneno ulje pruža niz prednosti koje mogu poboljšati vaše zdravlje, pa je dobra ideja da ga redovno koristite. Njegova svojstva mogu pomoći u poboljšanju različitih aspekata vašeg zdravlja, od kardiovaskularnog sistema do kože. Osim toga, laneno ulje je lako uključiti u svoju svakodnevnu rutinu, tako da nema izgovora da ne iskoristite njegove prednosti.

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam određena je njegovim bogatim sastavom kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata. 3 puta je bogatije omega-3 masnim kiselinama od ribljeg ulja, što ga čini odličnom alternativom za one koji ne vole ribu.Laneno ulje se obično konzumira na prazan želudac kao preventiva, 20-30 minuta prije prvog obroka. Potrebne su samo 1-2 supene kašike.

Oleinska kiselina, linolna kiselina i alfa-linolenska kiselina su sve efikasni aktivatori za mršavljenje, pa ako se borite da smršate, svakako biste trebali razmisliti o njihovom uključivanju u svoju ishranu. Možete ih dodati u jogurte ili salate, ili ih konzumirati kao samostalan proizvod.Laneno ulje je blagotvorno za zdravlje srca i krvnih sudova, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju nivoa holesterola i poboljšanju opšteg zdravlja.Laneno ulje sadrži lignin, koji pomaže u regulaciji hormona u tijelu. Ovo može učiniti menstrualne bolove i menopauzu podnošljivijim.

Laneno ulje ima mnoge prednosti za kožu, uključujući normalizaciju rada lojnih žlijezda, podmlađivanje kože i smanjenje upale. Takođe je efikasan u liječenju stanja poput peruti i psorijaze.Ako pomiješate med, ulje i limun zajedno, dobit ćete prirodni eliksir koji vam može pomoći da podmladite cijelo tijelo.Da biste vidjeli pozitivan učinak na vaše zdravlje od upotrebe lanenog ulja, trebali biste ga koristiti svakodnevno najmanje dva mjeseca, uzimajući svaki put 1-2 supene kašike.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here