Da je priroda prepuna neobjašnjivih čuda u to smo se uvjerili mnogo puta, neki od nas lično, a mnogi od nas na osnovu vijseti is nimaka koje su napravljene širom svijeta, pa je tako i ova vijest iz Srbije ostavila u nevjerici mnoge. Tako je jedan zaista neobičan prizor u šumi u Srbiji snimio jedan drvosjeća i sve je to objavio na društvenim mrežama. Kako se vidi iz zasjećenog drveta curi tečnost koja je crvene boje i sve to na neki način podsjeća na vino. U komentarima na ovu objavu mnogi koji su pogledali snimak kažu da setu radi o čudu, te da drvo u stvari krvari, a mnogi su to povezali i sa pravoslavljem i sa vjerom, te su ispod objave pisali ”amin”:

”Ne znam zašto, ali mislim da kad se to desi da ne bi trebalo da nastavite da sječete!”- Međutim, bilo je i onih korisnika koji su bili uoućeni u pojave ove vrste, te su objasnili da se tu vjerojatno radi o drvetu ”cer”: ” Voda u drvetu što je i normalno kod cera, da srce počne da truli i izbacuje crvenu vodu kao da je krv. Stručnjaci slične pojave u prirodi objašnjavaju činjenicom da se korenje drveta najverojatnije nalazi na sezonskom frontu vodoizvorišta.

Osim toga,  vodu iz stabla najčešće uzrokuju obilne padavine, koje preplave podvodne izvore, pa dodatni pritisak potisne vodu na površinu, uz korijenje drveća. Inače, za one koji nisu znali, cer je vrsta visokog listopadnog drveta iz roda hrastova. Među lokalnim stanovništvom nekada se za ovo drvo može čuti i naziv grm. U našim krajevimna se cer najviše javlja u većem broju kserotermnih i mezotermnih šuma, najčešće u zajednici sa sladunom. Čest je i u izdanačkim šumama istočne Srbije.

Snimku možete da pogledate OVDJE

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here