Govoreći o Njemačkoj, ova zemlja je posljednjih 50 godina bila sretna zemlja cijelog Balkana. Tamo će raditi na osiguravanju bolje budućnosti za sebe i cijele svoje porodice. Ali mnogi ljudi koji idu tamo na posao kažu da nije sve med i mlijeko.Još uvijek možete nešto dobiti i uštedjeti ako radite od jutra do sutra. To je najočitije kada odete na odmor u određene balkanske zemlje.

 

Tako mi vam danas donosimo i ispovest jedne devojke iz Travnika koja je završila srednu Medicinsku školuu i koja je htela otići trbuhom za kruhom:”Bila sam tužna kad sam završavala školu jer nisam znala gde će cela moja generacija. Reč je o celoj jednoj generaciji, a ne o nas nekoliko koji ne znamo ni šta ćemo ni gde ćemo. Otišla sam na nekoliko dana kod rođake u Minhen. Nagovarala me da dođem, da će mi pronaći kakav-takav posao, ali ja nisam bila sigurna”, piše ona.

 

Kako se dalje navodi u svojoj ispovesti, radila je punih godinu dana dok nije naučila Nemački jezik, a plata je bila mizerna, ali je na kraju krajeva ipak bila zadovoljjna, jer nije morala da plaća smeštaj:”Godinu dana kasnije zaposlila sam se kao čistačica u jednoj bolnici u Minhenu. Imala sam 1.400 evra platu neto, i opet nedovoljno da se osamostalim. Ali pronašla sam jedan stančić i štedela za godišnji odmor. U toj bolnici radi i jedna naša doktorka. U Minhenu je poznata. Kad je saznala da sam završila za medicinsku sestru, pomogla mi je da se u toj istoj bolnici zaposlim u struci. “, napisaala je ona.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here