Uho je dio ljudskog tijela na kojeg odrasli ne obraćaju baš puno pažnje. Poslije svakog tuširanja trebaju se rredovno očistiti sa suhim štapižima, i ne dozvoljavati da ostaje u njima nikako vode. Danas pričamo o jednom problemu koji je itekako neugodan za sve osobe, a to je ušni vosak koji se stvarno zna nakupiti u jako velikim količinama u ljudskom uhu. Upravo taj ušni vosak može puno reći o vašem zdravlju, a evo što ove boje mogu ukazivati. Žuta boja je najčešća boja i ukazuje na to da je vaše tijelo u redu, i da vam je sa ušnom školkom seve u najboljem redu. 

Svijetlo žuta boja je karakteristična za djecu, jer djeca obično proizvode više voska, koji je prijeko potreban u tom periodu. Siva boja voska može ukazivati na ekcem, pa bi trebali potražiti pomoć liječnika. 

Ako je vosak tamniji, to može značiti da se tijelo znoji više nego inače. Ako vam je vosak jako taman, to može značiti znojenje, ali i stres. Jako smeđa boja, čak i tamno crna označava da je došlo do velikog nakupljanja voska.Ako vosak sadrži gnoj ili krv, idite svom liječniku jer ste možda oštetili bubnjić. Prilikom čišćenja ušiju nemojte biti nasilni i ne ići previše duboko, jer možete imati jako velike komplikacije u budućnosti. Stari i tamno žuti vosak može izgledati kao zgrušavanje krvi i u tom slučaju opet otiđite svom privatnom doktoru.

Preporuke