Bivša Jugoslavija je bila tako uređena država da se u njoj na sve načine dosta ulagalo u sport i kulturu, te nije niakovo čudo da je to bila zemlja koja je imala šampione, svjetske i europske u mnogim timskim i pojedinačnim sportovima, pa je tako jedan od napoznatijih boksera sa ovih prostora i u svjetskim razmjerama bio Mate Parlov, koji nije bio samo bokser, amaterski i profesionalni, već je boks jednostavno bio njegov život. Kkao je nekada otkrio, on je sa treninzima krenuo poprilično kasno, sa 16 godina u BK Pula, i već nakon tri godine je postao prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, i tada se znalo da je boks dobio jednog vanserijskog talenta. Na međunarodnoj sceni je postao poznat nakon što je 1969. godine postao vicešampion Evrope u Bukureštu a samo dvije godine kasnije u Madridu osvaja zlatnu medalju.

Njegov meč u finalu Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine će ostati upamćen po tome što su i Mate i njegov protivnik se u više navrata nalazili na podu, a meč je na kraju prekinut kada je Matin protivnik i po četvrti puta se našao na podu. Tada je Mate osvojio zlatnu medalju i dokazao da je dominantan u poluteškoj kategoriji i na svjetskom nivou.

Nakon toga je on ubrzo završio sa svojom amaterskom karijerom, te je krenuo u profesionalne vode, i veoma brzo je postao prvak Europe u svojoj kategoriji. Svjestki šampion postaje 1978. godine i dan- dana se smatra da je bio jedan od najvećih sportista sa područja bivše Jugoslavije. Mate je bio uzor skoro svim muškarcima u Jugoslaviji, žene su ga obožavale, a on sam je priznao da nikada nije bio agresivan tip, te da se nikada u životu nije potukao van ringa

Ostatak pročitajte OVDJE

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here