Bivša Jugoslavija je uvijek bila u samom svjetskom vrhu kada su lijepe žene u pitanju, a poznato je i da su se izbori za Miss Svijeta u to vrijeme pratili sa velikom pažnjom na ovim našim prostorima, te je svaka misica iz Jugoslavije imala i veliku odgovornost. Ipak, kada se sve sabere i oduzme, a i prema rezultatima mnogih anketa, za mnoge je Bernarda Marovt bila i ostala najljepša misica koju je Jugoslavija imala ikada.

Ona je jednostavno bila predodređena za uspjeh a godišnji kalendar za godinu 1982. koji je objavljen u magazinu Start koji je bio nešto kao jugoslovenski Playboy je zbog Bernardinih slika prodat tada u nevjerojatnih 350 hiljada primjeraka Bernarda je postala miss Starta i miss “Penthausa” prije nego što je odlučila da isproba sreću na izboru za Miss.

Na kraju je Bernarda izabrana i za Miss Jugoslavije na izboru u Zagrebu 1982. godine, ali su je na izboru za najljepšu ženu na svijetu u Londonu diskreditovali baš zbog njenih golišavih fotografija koje su objavljene u startu

Ipak, to je niej pokolebalo, već je nastavila svoju karijeru top modela, pa je tako bila proglašena i za top model u Italiji , a bila je i top model Europe, a na vrhuncu svoje karijere je znala da zarađuje i do 3 hiljade eura na dan.

Danas Bernarda ima 56 godina i dalje radi kao model i često snima reklame, a već dugi niz godina u svojoj rodnoj Sloveniji organizuje takmičenje foto modela, a otvorila je i školu manekenstva za mlade koji žele da se oprobaju u tom poslu. Često učestvuje u organizaciji modnih revija i događaja. Danas živi na relaciji Slovenija- Italija, i to u Milanu, gdje ima svoju modnu agenciju