Ne tako davne 2012 godine cijeli je svijet brujao o Džesiki Lonk , davtesedogodišnjoj djevojci koja je osvojila pet medalja na praolompijskim igrama u Londonu. Ipak ono što mnogi nisu znali jeste činjenica da je ona kao dijete preživjela pravi pakao. Ona rođena u Rusiji , na Sibiru , njeni su joj roditelji dali ime Tatjana, ali joj nisu dali i dom i nisu željeli biti njeni roditelji , jer je rođena sa rijetkim poremećajem , amelija , odnosno nedostajali su joj dijelovi ekstremiteta, u njenom slučaju nogu. Ljekari su ih ubijedili da je skoro nemoguće da će ona ikada hodati, i iz tog su je razloga njeni biološki roditelji dali na usvajanje, a pru godinu života je provela u domu za nezbrinutu djecu.

 

Međutim njena se sreća promijenila kada je ameriški par odlučio da je usvoji. Bet i Stiven Long , pronašli su Tatjanju i došli su na daleki Sibir , da bi je usvojilii od toga dana su je tretirali kao da je njihovo rođeno dijete. Odveli su je u Boston kada je imala 18 mjeseci, u Sjedinjene Američke države , i promijenili su joj ime u Džesika , tamo su joj amputirali dijelove nogu , kako bi napravili pogodnu podlogu za protesze koje bi nosila i sa kojima bi mogla normalno hodati.

Nikada od nje nisu krili da je usvojena , a ona je nakon što je napunila 19 godina poželjela da sazna o svojim biološkim roditeljima i nešto više od toga da su je napustili, krenula je u istraživanje i saznala je da su živi. Džesikina biološka majka je bila u šoku kada je saznala da je njena kćerka koju je napustila živa. One su se upoznale 2013.godine. A Dćesika je uprkos tome što ju je biloška majka napustila izjavila , da ona nju ipak voli i da je to jače od nje da je to priordni nagon. U karijeri koja još uvijek traje Džesika je osvojila preko 60 medalja , i oborila je cijeli niz olimpjskih rekorda.