Merkelovoj je jasno da se Srbiji nešto mora ponuditi, pa je razradila sa savjetnicima plan koji jesu tačke, uslovno rečeno.

Kancelarka će isto tako predstaviti svoju ideju i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić na današnjem sastanku u Berlinu.

-Merkelova radi sve da onemogući tu strategiju jer je veliki protivnik podjele Kosova. Ali, posmatrajući iz pragmatičnog ugla, jasno joj je da nešto mora Srbiji biti ponuđeno, pa je razradila plan sa savjetnicima koji jesu tačke, uslovno rečeno. Ekonomski paket jedna je od njih, a dolazak “Folksvagena” u Srbiji ključna je stavka u njemu – otkrio je jedan od izvora iz krugova bliskih Vladi Srbije.

Šta Angela nudi

  1. Autonomija – Srbi na sjeveru ostali bi u sastavu Kosova, ali bi dobili visok stepen samostalnosti
  2. Poseban status – prava i proširenje ovlašćenja za Srbe izvan sjevera Kosova i Metohije i vjerske objekte
  3. Referendum – Srbi bi nakon 20 godina dobili mogućnost izjasniti se da li žele ostati u toj državi
  4. Ekonomski paket – otvaranje Folksvagenove fabrike glavna je stavka, a koja bi godišnje proizvodila 300 – 500 hiljada automobila.
  5. Ubrzavanje puta Srbije ka EU

Podsjećanja radi, VW saopštio je kako planira u istočnoj Evropi otvoriti novi pogon, a knjiga zemalja – kandidata spala je prije nekoliko mjeseci na tri slova: Srbija, Bugarska i Turska. Njemački mediji spekulisali su u međuvremenu da je izbor pao na Tursku, ali to Folksvagen nije potvrdio, dok je približavanje Truske Rusiji velika prepreka za otvaranje fabrike u toj zemlji i udaljavanje od EU i Amerike, pa je sve dalje ta zemlja od Folksvagena.

-Nijemci smatraju da je za Srbiju svjetsko ime kao što je “Folksvagen”, dovoljno veliki mamac. Oni u razgovorima s našim službenicima ističu primjere drugih zemalja u kojima su njemački auto – giganti otvarali fabrike, prvenstveno Češke, Mađarske, Slovačke i pojašnjavaju kako je to doprinijelo snažnom porastu njihovih ekonomija i velikom privrednom zamahu zato što i veliki broj pratećih firmi dolazi za takvim imenima, takozvanih komponentaša – dodaje izvor.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da je jasno da se Njemačka i Srbija po mnogim pitanjima ne slažu.

-Ne bježim od stvarnosti da se oko nekih pitanja Srbija i Njemačka ne slažu, ali jako je važno što na najvišem nivou redovno vodimo razgovore. Naročito je bitna i kontinuirana posvećenost kancelarke Merkel integraciji cijelog našeg regiona u EU i zapadnom Balkanu – izjavila je ona.

Ovo je, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković, nepristojna ponuda. Međutim, on ističe da su svakako razna rješenja moguća, što uključuje i priznanje dijela Kosova. – Podrazumijeva se pak da se Srbiji mora vratiti dio Kosova, a dobijemo uz to i poslovne ponude kao što je Folksvagen – kaže in.

Ekonomista Miladin Kovačević mišljenja je da je cijela stvar jako kompleksna, a da se pitanje Kosova ne može rješavati preko neke ekonomske ponude zato što je složeno međunarodno pitanje.

Preporuke
Loading..