Kada je u pitanju naš region svejsni smo, toga da je situacija sa politikom uvijek jedna od najtežih tema i mi vrlo nerado slušamo i čitamo takve stvari jer smo svejnsi toga da su to uvijek neke tenzije i prepucacvanja sa svih strana.

Imamo situaciju sa Kosovom i sa Srbijom a sa druge strane imamo i MIlorada Dodika koji se stalno privlači Vučiću i koji ga baš i ne odbija i gdje obojica tvrde i govore kako je RS dio Srbije i da će se kad tada ona pripojiti Srbiji.

Ono što je isto tako postalo nekako zamorno jeste da se stalno nešto povlači po pitanju ovog BH entiteta.

Međutim, iz Federalnog suda iz Amerike, tačnije Nju Jorka, došla je jedna presuda koja bi svakako mogla da zabrine lidere RS i Srbije.

Naime, prema toj presudi u kojoj se govori o genocidu, navodi se da se osobama koj su žrtve genocida, terora i zločnia je potrebno da se otplate milijarde dolara, a tu osštetu bi trebale da plate RS i indirektno Srbija

Sve tućbe su podnijete u ime žrtava rata koje su u sebi imale u optužnice koje su donesene u Međunarodnom sudu za ratne zločine koje su počinjeni na prostoru Jugoslavije, koji je smješten u Hagu, a to su optužnice za zločin protiv čovječnosti, ratni zločini, genocid, mučenje, kršenja pravila i običaja  rata, silovanje, namjerno nanošenje duševene boli i tako dalje.

Ukoliko se odštete budu odbile platiti može se desiti da se smrznu svi finansijski tokovi ovog BH entiteta i samim tim RS dovede do bankrota.
Isto tako svjedoci smo da se kada je u pitanju Bosna i Hercegovina pominje novi ustav kojeg građani ove države trebaju kako bi nastavili razne reforme u smislu napredovanja ka EU i kao Euroatlnatskim integracijama.

Šta će donijeti taj novi ustav i da li će biti isoplaćenja odšteta, ostaje nam da vidimo, a vi ostatak pročitajte OVDJE

Preporuke