Kako je počela situacija sa korona virusom, poznato je da je kovid bio “rezervisan” samo za odrasle osobe, a da je “izbjegavao” mlade osobe. Sa pojavom mutiranog soja, sada su posebno na udari i tinejdžeri. U njihovoj dobi
počeli su da im zabilježavaju obostrane upale pluća i srednje teške kliničke slike.

Načelnica Dječje bolnice je izjavila kako je u njenoj ustanovi trenutno na liječenju 25-ro zaražene djece, čak 40% više nego u martu što je bilo. Ona je gostovala na Pink televiziji, kada je rekla da su na povećan broj dječijih kovid pacijenata uticali najviše novisoj koronavirusa. Kako je rekla da je očito da su novi sojevi zarazniji za djecu,i da najkritičniji pacijent ima 15 godina i obostranu upalu pluća.

Također ističe da je razlog taj što se tinejdžeri manje pridržavaju mjera nego odrasli. Trenutno su najugroženiji tinejdžeri, a u bolnici u kojem ova doktorica rukovodi najviše je onih pacijenata koji imaju 15, 16 godina. Ona ističe da je britanski soj mnogo dominantan. Britanski soj je pokazao za 70% veću virulentnost, pa i od same pojave ovog mutiranog soja, djeca sve više oboljevaju. Kako kaže doktorka Ostojić najmanje je djece iz vrtića i predškolskog, što se pokazalo kao sigurna zona.

Što se tiče beba, ona kaže kako bebe najčešće dobiju temperaturu koja traje nekoliko dana. Također oni gojazni tinejdžeri razvijaju upalu pluća i bolest se kreće do srednje teške kliničke slike, i tu se zaustavlja. Doktorica Ostojić kaže da je bilo potrebe za kiseonikom, ali da do sada nije bilo potrebe za respiratorima, i da se samo nada da će tako i ostati.