Kako nastupa proleće, to je savršena prilika da počnete da sadite razno povrće u svom vrtu. Među mnoštvom izbora, paradajz je popularan odabir za strastvene baštovane, koji su itekako svjesni važnosti duboke sadnje. To je ključ za osiguranje njegove sposobnosti da izdrži sve bolesti ili nepovoljne vremenske uslove. Da biste održali dosljednu zalihu zdravih paradajza, ključno je da ih pravilno posadite, a jedna učinkovita metoda je poznata kao bočna sadnja.

Da biste osigurali jake biljke paradajza, važno je da ih posadite duboko. To je zato što paradajz razvija korijen iz svojih stabljika, a kada stabljika dođe u kontakt sa zemljom, proizvodi male bijele korijene. Ključno je da korijenski sistem bude robustan, a što se sadnica paradajza dublje sadi, to će korijenski sistem biti jači i veći. Zakopavanje biljke dublje će također pomoći u njenoj stabilnosti promicanjem rasta dodatnog korijena.

Stručnjaci preporučuju zakopavanje sadnica paradajza na dubinu do dvije trećine biljke kako bi ih zaštitili od vremenskih nepogoda. Najbolje ih je saditi kada dostignu visinu od 15 do 30 centimetara. Prije sadnje važno je izmjeriti sadnicu kako biste odredili veličinu potrebne rupe i provjerili da li je tlo zbijeno ili tvrdoća što može ometati rast korijena.

Za pravilnu sadnju u zbijeno tlo potrebno je dodati kompost u tlo. Dvije najčešće metode su metoda dubokih rupa i bočna sadnja. Ako nije moguće kopati duboku rupu, bočna sadnja uključuje stvaranje jarka koji je dvije trećine dužine sadnice i sadnju sadnice pod blagim uglom kako bi se otkrili njeni gornji listovi.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here