Ono što je sigurn jeste da svi mi volimo da imamo ukrašeno dvorište ili kuću sa cvijećem, a morate se složiti sa time da svako cvijeće nekoj kući dodaje neku posebnu dozu ljepote i komfora.

I.ko ima mnogo posla i mnogo brige oko cvijeća, bilo da se radi o onom vanjskom ili unutrašnjem, ipak se sve to ne može mjeriti sa time da uživamo u samom ugođaju oko gledanja i uživanja u cvijeću.

Nekako, što se tiče Balkana, postoji tradicija da su te kuće uvijek pune cvijeća, pa tu imamo raznih vrsta, ali one koje su najteže za održavati i one koje su najraskošnije su svakako orhideje.

Što se ovog cvijeta tiče, on nije baš ni jeftin, pa tako morate da odvojite posebnu sumu novca kako biste ga kupili, a pa onda kada ga kupite morate da odvojite vrijeme za njegovu njegu, kako vam ne bi propao.

Naime, što see tiče orhideja njih treba zalijvati samo jedanput ili dvaputa u toku sedmice, a to je slučaj sa ljetom, dok preko zime oni se zalijevaju smao jednom u dvije do tri sedmice.
Prema mišljenjju stručnjaka oni navode ako je orhideje najbolje zalijevati kišnicom jer je to voda koja njima odgovara, ali ukoliko niste u mogućnosti nabaviti kišnicu, onda možete i da ih zalijevate običnom vodom, ali je potrebno da ta obična voda odstoji par dana.

Prilikom zalijevanja potrebno je da ga vršite ujutru i da pazite da kompost bude vlažan ne prepun vode, jer ne smije ostati previše vode u saksiji.

Pored zalijevanja možete orhideju i prskati po tri puta dnevno vodom iz prskalice, a kada je hladnije vrijeme u pitanju dovoljno je samo jednom.

Orhideju ne biste trebali prskati tokom cvjetanja, nego samo onda dok miruje.

Da li ste znali za ove savjete? Pišite nam vaše mišljenje?

Preporuke