Već smo nekoliko puta pisali o tome koliko bismo trebali da vodimo računa o svom zdravlju i da redvno odlaziimo na preglede i da pratimo razne simptome koji se pojavluju, a jedan od tih stavri jeste da se na koži vrlo često zbog raznih stavri pojavluje osip ili neke stvari koje prije nisu bile na koži, pa onda vrlo česot mi te stvari pripišemo ujedu nekog insekta ili nekoj alergiji na gel za tuširanje, na hranu ili bilo šta drugo i mi jedostavno zaboravimo na to.

Ono što je karateristično za naše prostore jeste da su ljudi jednostavno navikli da sami sebi budu doktori i da sami sebi daju dijagnoze, pa se nek promejne na koži u većini slučajeva ne liječe nikako kod doktora, niti idemo zbog takvih stvari doktoru osim kada su djeca u pitanju.

Ukoliko vidite ovu sliku koju vam donosimo sjetitt ćete se da ste vi ili neko koga vi poznajete imali ovu pojavu na vašoj koži

Naime, ovakva vrsta osipa se uglavnom javlja u ljetnim mjesecima i nije neuobičajen. Ono što morate znati jeste pravi razlog zbog kojeg ovaj osip nastaje i zašto i kako biste ga mogli tretirati.

Ovakvi osipi se uglavnom pojavljuju kao reakcija i alergija na gluten, tačnije ukoliko imate celijakiju

Ovaj osip se u većini slučajeva pojavljuje kod žena nego kod muškarca tačnije češće, a radi se o jednoj autoimunoj bolesti koja se pravilnom ishranom može držati pod kontrolom.

Pored toga drugi simptomi ove bolesti mogu da budu anemija, bol u predjelu stomaka, glavobolje, povraćanje, krv u stolici i drugo. Ukoliko ste primjetili neke od ovih simptoma naš savjet je da se hitno javite doktoru kako bi vam se prepisala određena ishrana, ali isto tako ćete se riješiti ovih neugodnih osipa na vašoj koži koji stvarno mogu biti problem

Preporuke