Ako nema živih nasljednika, država nasljeđuje kuću i ostalu imovinu ukoliko je imao. To je općina Konjic u ovom slučaju – kaže sarajevski advokat Omar Mehmedbašić.

Višestruki ub ica Edin Gačić iz sela Brđani kod Konjica, digao je svojevremeno cijelu državu na noge. Kao što je već poznato, likvidiran je u razmjeni vatre s policijom. Punio je stupce crne hronike i nakon što je stradao. Mještani iz njegovog rodnog kraja poručili su da ga na svom groblju ne žele, pa je sahranjen na kraju u Sarajevu. Niko od njegovih bližnjih nije prisustvovao posljednjem ispraćaju, zato što su navodno svi preminuli ili prosto, ništa ne žele da imaju sa njim.

Sad se sve jače postavlja pitanje šta će se desiti s imovinom koju je posjedovao. Prvenstveno se tu misli na kuću u Brđanima. Sarajevski advokat Mehmedbašić izjavio je da je Zakon jasan i da država nasljeđuje imovinu ukoliko nema živih nasljednika, a to je općina Konjic u ovom slučaju. Pojašnjava da bi se moralo dokazati, u slučaju da se ipak javi neki član uže porodice, da je zaista bio Gačićeva uža porodica. Učestalo je da se ipak neko javi, naročito ukoliko je u pitanju imovina velike materijalne vrijednosti.

Bilo je i slučajeva gdje okorjeli kriminalci ili svirepi počinioci završe iza rešetaka umjesto u grobu. Njih imovina u tom slučaju uredno čeka nakon što izađu na slobodu, izuzev ukoliko se dokaže tokom postupka da je imovina stečena krivičnim djelima, te u tom slučaju imovina završava u rukama države.

Gačićeva zlodjela prepričavati će se još dugo vremena. Svirepi počinioc brutalno je likvidirao svog komšiju Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica početkom februara, a nedugo potom u Tarčinu i policajca Mahira Begića.

Prethodno su ga osudili ’99.godine za likvidaciju saborca, do koje je došlo nekoliko mjeseci nakon što se završio rat u BiH. Likvidirao je i svoju majku za vrijeme dopusta iz zeničkog zatvora 2002. godine, za šta je dobio objedinjenu kaznu od 20 godina zatvora koju je izdržavao u Bihaću i Zenici. Pustili su ga na slobodu u julu 2017. godine, nakon što je odslužio 15-godišnju kaznu. Tada je pušten na slobodu uprkos upozorenju Edhema Veladžića, direktora tog zavoda da je u pitanju bolesna osoba koja je spremna ponovo likvidirati.

Preporuke
Loading..