Oglasi - Advertisement

Zbog bezazlenog uboda komarca koji je brzo prerastao u stravičnu muku, srpska obitelj nije imala izbora nego promijeniti planirani ljetni bijeg u Crnoj Gori.

Nakon što su ga krvopije ubole u više dijelova tijela, dječak iz Srbije dobio je temperaturu i nakon toga su mu se pojavile otvorene rane na mjestima uboda, što je uzrokovalo veliku nevolju njegovoj majci.

Oglasi - Advertisement

Prijenos raznih bolesti kao što su malarija, denga groznica, groznica Zapadnog Nila, Zika virus i žuta groznica dobro je poznata činjenica kada su u pitanju komarci. Međutim, vrijedi napomenuti da ženke komaraca koje su zaražene ovim krvopijama također mogu prenijeti parazite, bakterije i druge viruse.

Drama

Nažalost, sličan slučaj dogodio se i s mladićem iz Srbije koji je dobio infekciju stafilokokom uslijed uboda komarca.

Tijekom našeg odmora u Crnoj Gori, moj sin je doživio ubode komaraca koji su rezultirali povišenom temperaturom i širenjem bolnih ubodnih rana nalik na kraste od velikih boginja. Zabrinut sam ga odmah odveo liječniku u Crnu Goru koji je posumnjao da je infekcija posljedica uboda komarca, iako nije navedeno o kojoj se vrsti komarca radi. U strahu za dobrobit mog sina, odlučili smo skratiti odmor i vratili smo se u Beograd.

Doveo sam ga i lokalnom liječniku koji je utvrdio da je infekcija nastala ugrizom. Analizom briseva inficiranih rana potvrđena je prisutnost stafilokoka. Prepisan mu je oralni antibiotik i dana mu je krema koja sadrži antibiotike za lokalnu primjenu.

Simptomi infekcije stafilokokom

crvenilo
otok
Osjećaj svrbeža ili boli, praćen visokom temperaturom.
uznemirenost
Potreba za liječenjem postaje imperativ kada se radi o smanjenom apetitu.

Prema riječima dr. Radmile Šehić, specijalistice opće prakse, zaraženi komarci imaju potencijal prenositelja širokog spektra bolesti, ističući važnost hitnog djelovanja pri pojavi određenih simptoma.

Odgovor je karakteriziralo žestoko nasilje.

Ženke komaraca, posebno one zaražene, mogu prenositi parazite, viruse i bakterije, iako to nije česta pojava. Razdoblje inkubacije je relativno kratko i traje svega nekoliko dana. Tijekom tog vremena pojedinci mogu osjetiti simptome poput jake glavobolje, mučnine, povišene tjelesne temperature i razvoja osipa. Iako su komplikacije rijetke, mogu uključivati ​​meningitis, upalu moždanih ovojnica i, nažalost, upalu mozga. Za osobe koje su ugrizene ključno je da odmah potraže liječničku pomoć na prvi znak glavobolje ili bilo kojeg drugog simptoma, ističe dr. Šehić.

Djeca često nenamjerno pogoršavaju rane češanjem i izazivanjem infekcije.

Prema riječima dr. Saše Milićevića, pedijatra, komarci imaju potencijal prenositelja infekcija poput stafilokoka i streptokoka.

Dr. Milićević istaknula je važnost rješavanja problema uboda komaraca kod djece. Komarci u kožu ubrizgavaju tvar koja uzrokuje oticanje i svrbež, zbog čega djeca češu zahvaćeno područje. Međutim, ovo češanje može nenamjerno unijeti bakteriju stafilokok s ruku i noktiju u ranu, potencijalno uzrokujući infekciju.

Važno je napomenuti da stafilokok može biti prisutan i na površini kože, što dodatno povećava rizik od infekcije. Kako bi se spriječile komplikacije, ključno je započeti liječenje antibioticima, antibiotskim mastima i antisepticima. Prijenos stafilokoka češanjem česta je pojava kod djece i treba je shvatiti ozbiljno.

U najvećem broju slučajeva, kako ističe dr. Šehić, ovaj proces se odvija glatko i bez ikakvih komplikacija. Kad je riječ o ovom specifičnom scenariju, liječnik priznaje mogućnost da je dječak možda nenamjerno pogoršao rane češajući ih.

U nekim slučajevima, kada pojedinci grebu kožu na mjestu uboda komarca, to može dovesti do oštećenja i stvoriti optimalno okruženje za razvoj bakterijskih infekcija. Određeni pojedinci mogu imati intenzivnu alergijsku reakciju na ubode komaraca, doživljavajući značajno oticanje, povećane limfne žlijezde i nelagodu. Ova oteklina može vršiti pritisak na živce, što dovodi do boli.

Oglasi - Advertisement