Oglasi - Advertisement

Maslačak je lekovita biljka koja se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih oboljenja. Od ove biljke se pripremaju čajevi, salate, a od cvetova se može napraviti izuzetno zdrav i ukusan med ili džem. Med od maslačka je posebno cenjen zbog svojih blagotvornih efekata na respiratorne infekcije, zdravlje pluća, imunitet i detoksikaciju organizma. Svakodnevno uzimanje kašičice ovog meda pruža sjajan eliksir za zdravlje celog organizma.

Oglasi - Advertisement

Recept za Med od Maslačka
Sastojci:

  • 200 sveže ubranih cvetova maslačka
  • 1 limun
  • 1 pomorandža
  • 2 litra vode
  • 2 kg šećera

Priprema:
Cvjetove berite u čistim i nezagađenim područjima, daleko od puteva, industrijskih zona i zagađenja. Idealna mesta su livade i sela. Nakon berbe, potpuno uklonite zelene listove i stabljike, tako da ostanu samo cvetovi. Dobro ih operite u hladnoj vodi kako biste uklonili sve nečistoće.

Stavite očišćene cvetove maslačka u šerpu i prelijte sa 2 litra vode. Kuvajte na jakoj vatri dok ne proključa, zatim smanjite vatru i kuvajte još oko 20 minuta. Tokom kuvanja, šerpu poklopite kako bi se zadržala aroma i korisni sastojci. Nakon kuvanja, procijedite tečnost kroz gazu ili fino sito. Tečnost prelijte u veću šerpu, a cvetove možete baciti.

U dobijenu tečnost dodajte 2 kg šećera. Kuvajte na srednjoj vatri, stalno mešajući dok se šećer potpuno ne istopi i smesa počne da se zgušnjava.

Operite limun i pomorandžu, isecite ih na tanke kriške ili kockice. Važno je da koristite organsko voće jer se dodaje zajedno sa korom. Dodajte voće u smesu sa šećerom i nastavite da kuvate dok ne postignete gustinu meda.

Kada smesa dostigne željenu gustinu, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte dobijeni med zajedno sa voćem u čiste, sterilizovane tegle. Zatvorite ih poklopcima i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Alternativa bez šećera:
Ukoliko ne konzumirate šećer, umesto njega možete koristiti livadski med. Pratite isti postupak, ali umesto šećera dodajte livadski med nakon što tečnost procijedite i ostavite da se malo ohladi.

Napomene:
Konsultacija sa lekarom: Pre nego što započnete bilo koju novu dijetu ili terapiju, uvek se konsultujte sa lekarom, posebno ako imate zdravstvene probleme.
Organsko voće: Korišćenje organskog voća je ključno, jer se voće dodaje sa korom koja može sadržati pesticide ako nije organska.

Med od maslačka je prirodan i ukusan način da unapredite svoje zdravlje. Redovna konzumacija može pomoći u borbi protiv kašlja, jačanju imuniteta i detoksikaciji organizma. Uživajte u ovom starinskom receptu i njegovim brojnim blagodetima!

Oglasi - Advertisement