Oglasi - Advertisement

Nadutost može biti uzrokovana određenom hranom ili prejedanjem, ali malo ljudi zna da povrće koje svakodnevno konzumiramo može izazvati plinove i nadutost. Promjenom prehrambenih navika i načina na koji jedemo možemo značajno smanjiti rizik od plinova. Jedno od najčešće konzumiranih povrća koje može biti uzrok nadutosti je luk, koji se često koristi u pripremi raznih jela.

Luk, posebice crni luk, sadrži vrste vlakana koja mogu izazvati plinove. Osobe koje su osjetljive na određene komponente luka mogu osjetiti grčeve u želucu čak i nakon konzumacije manjih količina. Nutricionisti preporučuju da oni koji pate od česte nadutosti smanje unos luka, posebice sirovog. Kuhani luk može smanjiti rizik od nadutosti jer termička obrada mijenja strukturu vlakana i drugih komponenti koje uzrokuju plinove.

Oglasi - Advertisement

Pored luka, postoji još nekoliko vrsta povrća koje mogu proizvoditi plinove. Cvjetača, prokulica i brokula su među najčešćima. Ove vrste povrća sadrže složene ugljikohidrate koje naš probavni sustav teško razgrađuje, što dovodi do fermentacije u crijevima i stvaranja plinova. Iako su ove namirnice izuzetno zdrave i bogate hranjivim tvarima, osobe koje su sklone nadutosti trebale bi ih konzumirati u umjerenim količinama i obratiti pažnju na način pripreme.

Osim izbora hrane, način na koji jedemo također igra značajnu ulogu u sprječavanju nadutosti. Redoviti obroci, manji obroci tijekom dana, sporije jedenje i izbjegavanje razgovora tijekom jela mogu pomoći u smanjenju rizika od nadutosti. Kada jedemo brzo, gutamo veće količine zraka, što može povećati količinu plinova u probavnom sustavu.

Polagano žvakanje omogućava bolje miješanje hrane sa slinom, što olakšava probavu. Također, redoviti obroci pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, što može spriječiti prejedanje i smanjiti rizik od nadutosti. Osim toga, izbjegavanje gaziranih pića i žvakaćih guma također može smanjiti unos zraka koji doprinosi nadutosti.

Važno je napomenuti da nadutost može biti simptom ozbiljnijih zdravstvenih problema poput sindroma iritabilnog crijeva, intolerancije na laktozu ili celijakije. Ukoliko promjene u prehrani i načinu jedenja ne donesu olakšanje, preporučuje se konzultacija s liječnikom ili nutricionistom kako bi se isključili ozbiljniji uzroci i pronašao odgovarajući tretman.

Nadutost može biti neugodna, ali uz pravilne prehrambene navike i svjesnost o namirnicama koje konzumiramo, moguće je značajno smanjiti rizik i poboljšati kvalitetu života. Uključivanje kuhanog luka umjesto sirovog, umjereno konzumiranje povrća koje izaziva plinove te usvajanje zdravih navika tijekom jela mogu biti ključni koraci prema boljem probavnom zdravlju.

Na kraju, važno je naglasiti da je svaka osoba različita, i ono što izaziva nadutost kod jedne osobe možda neće imati isti učinak na drugu. Eksperimentiranje s različitim vrstama hrane i bilježenje simptoma može pomoći u identifikaciji specifičnih uzroka nadutosti i omogućiti prilagodbu prehrane prema individualnim potrebama. Zdrava i uravnotežena prehrana, zajedno s pravilnim navikama tijekom jela, može učiniti čuda za naš probavni sustav i opće blagostanje.

Oglasi - Advertisement