Oglasi - Advertisement

Priprema domaće turske kafe je umjetnost koja se cijeni u mnogim domaćinstvima, a njezina kvaliteta se često smatra pokazateljem kuharskog umijeća. Evo detaljnog opisa procesa pripreme:

Oglasi - Advertisement
  1. Izbor Vode i Šećera: U kuhalo za vodu ulijte potrebnu količinu vode. Ako preferirate zaslađenu kafu, dodajte šećer po ukusu. Voda se zatim zagrijava do vrenja.
  2. Priprema Džezve: Kada voda zavrije, sklonite je s vatre. Ako koristite tradicionalnu džezvu, odlite malo vode kako bi se stvorio prostor za kafu i spriječilo prelijevanje pri ponovnom kuhanju.
  3. Dodavanje Kafe: U džezvu dodajte mljevenu kafu. Standardna mjera je jedna velika čajna žlica kafe na šalicu vode.
  4. Kuhanje Kafe: Vratite džezvu na štednjak. Pustite da smjesa lagano prokuha, a zatim ulijte preostalu vodu. Važno je pratiti proces kuhanja kako biste spriječili prelijevanje.
  5. Alternativni Postupak: Postoji i varijanta gdje se voda ne oduzima iz džezve. U tom slučaju, kafa se dodaje odmah u vodu, a mješavina se kuha dok ne “kihne” ili “baci ključ”. Ovaj metod je prikladan ako imate veću džezvu koja može smjestiti cijelu količinu vode bez opasnosti od prelijevanja.
  6. Trik u Vrenju: Na Redditu se spominje da je ključ dobrog okusa turske kafe u duljem vrenju. To znači da se kafa treba kuhati do trenutka kada se na površini formira gusta pjena, što je znak pravilno pripremljene turske kafe.

Priprema turske kafe nije samo kulinarski postupak, već i kulturni ritual koji se prenosi kroz generacije, a svaka varijacija u pripremi može značajno utjecati na krajnji okus.

Oglasi - Advertisement