U današnjem članku ćemo raspravljati o zdravstvenim prednostima vitamina D. Vitamin D je neophodan za ljudsko zdravlje, a najbolji način da ga dobijete je izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Međutim, tokom ljetnih mjeseci najbolje je vitamin D unositi iz ribljeg ulja. Konzumacija ribe povezana je s dugovječnošću, a jesti ribu dva do tri puta sedmično je idealno.Nedostatak vitamina D čest je problem, posebno kod starijih i gojaznih, kao i među veganima. Vitamin D je teško pronaći u biljkama, a prema najnovijim istraživanjima, čak 50% svjetske populacije može imati nedostatak ovog vitamina. Simptomi nedostatka vitamina D mogu uključivati ​​umor, slabost mišića i bol u kostima.

Neki od glavnih simptoma nedostatka vitamina D u vašem tijelu su bol u mišićima, umor, teško zacjeljivanje rana, česte infekcije, depresija i gubitak kose.

Vitamin D je važan nutrijent za održavanje jakih kostiju, posebno kod starijih ljudi. Ljudi koji uzimaju suplemente mogu imati previše vitamina D, što može biti štetno. Najbolji izvori vitamina D nalaze se u lososu, bakalara, mlijeku, margarinu, tunjevini i soku od pomorandže.Jedna od najvažnijih uloga vitamina D je da pomaže tijelu da apsorbira i koristi kalcijum i fosfor. Vitamin D takođe pomaže u promicanju zdravog rasta i razvoja kostiju i pomaže u regulaciji nivoa kalcijuma u krvi.

Nedostatak vitamina D može dovesti do problema s metabolizmom minerala, što zauzvrat može uzrokovati nisku mineralnu gustoću kostiju i povećan rizik od gubitka ili prijeloma kostiju. Rahitis, stanje u kojem kosti postaju meke i slabe zbog nedostatka vitamina D, nekada je bio uobičajen u razvijenom svijetu, ali je postao rijedak od sredine 20. stoljeća zbog suplementacije vitaminom D.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here