Osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 imaju sposobnost da kontrolišu nivo glukoze u krvi konzumiranjem određenih vrsta hrane. Održavanje zdrave prehrane ključno je za sve, međutim, osobe s povišenim razinama šećera u krvi moraju biti posebno oprezne u odabiru namirnica koje konzumiraju. Neophodno je identifikovati namirnice koje treba izbaciti iz njihove ishrane, kao i one koje treba redovno uključivati. Dijabetes tipa 2 je trajna bolest, ali je moguće ublažiti simptome pridržavanjem određenog plana ishrane. Međutim, važno je prepoznati da prihvaćanje nove prehrane zahtijeva spremnost da promijenite svoje prehrambene navike.

Kako prenosi E klinika.rs, naučne studije su pokazale da određene namirnice mogu poboljšati regulaciju šećera u krvi, čineći ih korisnim dodatkom svakodnevnoj ishrani osoba sa dijabetesom. Borovnice su malo voće koje nudi zgodan izvor ugljikohidrata za svakodnevnu konzumaciju. Dosljedno jedenje borovnica i drugih bobica također može poboljšati osjetljivost na inzulin, što je posebno korisno za one sa dijabetesom tipa 2. Štoviše, studije sugeriraju da fitokemikalije koje se nalaze u ovom voću imaju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih komplikacija povezanih s dijabetesom.

Utvrđeno je da agrumi, kao što su narandže, grejpfrut i mandarine, imaju brojne zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala da konzumacija ovog voća može imati pozitivan uticaj na nivo šećera i holesterola u krvi, zahvaljujući prisustvu hesperidina, antiinflamatornog jedinjenja koje se nalazi u izobilju u citrusima, kao i zdravoj količini rastvorljivih vlakana. Nadalje, istraživanje koje je provela Harvard School of Public Health pokazalo je da konzumacija cijelog agruma, a ne samo soka, može direktno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Mahunarke poput slanutka, pasulja i leće popularne su zbog svog niskog glikemijskog indeksa, što ih čini pogodnom opcijom za osobe s visokim nivoom šećera u krvi. Nedavna otkrića sugeriraju da uključivanje mahunarki u nečiju ishranu može imati medicinski učinak. U studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine, učesnici sa dijagnozom dijabetesa tipa 2 konzumirali su šolju mahunarki dnevno uz unos ugljenih hidrata tokom tri meseca. Rezultati su pokazali da su oni koji su konzumirali mahunarke pokazali značajnije smanjenje hemoglobina A1c i krvnog pritiska od ostalih učesnika.

Oglasi - Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here