Ako dobro pogledate i prošetate velikim gradovima, ponekad ćete primijetiti USB port koji strši sa zida, pomlo čudno, jer toga kod nas nema nigdje, isčupao bi ga neko, to je i više nego sigurno. Vjerovali ili ne, naišli ste na rijetku pojavu – takozvanu mrtvu kap.

Zamislite da postoji skriveni USB negdje u skrivenoj uličici u vašem gradu ili naslju u kojem živite. Možete prenijeti sve što želite ili preuzeti sve što imate. Ponekad, ako ne obratite pažnju, taj trud može biti čak i opasan, sada pazite i zašto je to baš tako.

Koncept ovog eksperimentalnog projekta, koji postoji u manje, više svim evropskim i svjetskim metropolama, dio je neobične mreže za razmjenu podataka koju je prije deset godina osmislio berlinski umjetnik Aram Bartholl.

Zašto se ovi USB stick nazivaju “Dead Drops”? Ime dolazi od ranih dana špijunaže, kada su se povjerljive informacije skrivene u javnosti razmjenjivale skrivanjem dokumenata iza drhtavih cigli u skrivenoj uličici ili ispod neupadljivog kamena pored putokaza.

Bartholl je instalirao stotine USB stikova u zidovima diljem metropole – neki skriveni u zidovima, drugi zakačeni u ograde, pa čak i ugrađeni u temelje mostova. 

Eh, sada, pa je netko usred Beograda zabio USB stick u zid. Kako će ga netko pronaći? To je cijela poanta ‘Dead Drops’ – svi su prijavljeni na središnjoj web stranici putem koje svatko može pronaći mrtvu kap u blizini i, ako je hrabar, povezati je s računalom. Kad pronađete USB, možete učiniti dvije stvari: kopirati sve što je već na medij ili dodati nešto svoje na sljedeći digitalni pržač. 

Preporuke