Ovu hranu izbjegavajte ljeti - ukoliko ovo budete jeli, znoj će vam smrditi, osjetiti će ga svi - Lifesytledom

Ovu hranu izbjegavajte ljeti – ukoliko ovo budete jeli, znoj će vam smrditi, osjetiti će ga svi

Na miris znoja najviše utječe genetika, ali i hrana koju jedemo. Budući da smo usred vrućine i sparine, i za vas i za ljude u okruženju, obratite pažnju na ono što jedete.

Svidjelo se to vama ili ne, svatko od nas ima prepoznatljiv miris tijela, a uzroci mogu biti različiti. Uz genetiku koja igra glavnu ulogu, važna je i tjelesna aktivnost, prehrana i dob. Prirodno postoje bakterije na koži, čak i tisuću vrsta može napraviti različite kombinacije koje sa znojem iz naših znojnih žlijezda stvaraju osebujan miris.

– Ne možemo mijenjati genetiku i dob, ali možemo jesti. Ne radi se o hrani koja će utjecati na vaš dah, nego na onu koja utječe na to kako se “osjećamo” ispod pazuha i drugih dijelova tijela – kaže Jasna Vujičić, viša dijetetičarka i nutricionistkinja, te navodi namirnice koje mijenjaju miris znoja.

Prerađena hrana

Prerađena hrana u manjoj ili većoj količini sadrži rafinirani šećer, koji je, kao što je poznato, glikemijski indeks proizvoda veći. Smatra se da šećer prisutan u krvi nakon konzumiranja prerađene hrane mijenja sastav znoja.

Kada se kombinira s bakterijama na koži, mijenja se i miris tijela. Prerađena hrana također ne sadrži klorofil, kemikaliju koja daje boju boji i neutralizira bakterije koje uzrokuju neugodan miris.

Crveno meso

Enzimi u crijevima degradiraju aminokiselinske ostatke, koji se zatim miješaju s bakterijama na koži tijekom znojenja i utječu na tjelesni miris. Kao što meso ima tendenciju da nabubri, a žlijezde znoja izazivaju više znoja. Bakterije zahtijevaju nekoliko sati nakon crvenih obroka da nas dovedu do točke da se “dobro osjećamo”. Naša osobna kemija diktira koliko dugo će miris znoja uzrokovan kravljim mesom trajati od nekoliko sati do čak dva tjedna.

riba

Omega-3 masne kiseline iz ribe su neophodne za funkcioniranje mozga i za smanjenje rizika od srčanih bolesti. Opća je preporuka jesti ribu dva puta tjedno. Njezin miris daje kolin, koji se uglavnom nalazi u tuni i lososu. Neke sobe mogu izlučiti kolin kroz znoj i 24 sata nakon jela s ribom.

Brokula, kupus, karfiol, luk …

Navedeno povrće je svakako vrlo zdravo na nutritivni način, a može utjecati i na miris. Razlog je sumpor, po kojem su i te namirnice bogate. Sumporini spojevi razgrađuju organizam u spojeve koji smrde na valjanom maslacu i izbacuju ih djelomično i kroz znoj. Taj neugodan miris bi u većini slučajeva trebao nestati unutar šest sati nakon obroka.

To ne znači izbjegavanje brokula, kupusa i karfiola, naprotiv. Otapanjem tog povrća u vodi koju ste začinili solju morske soli, možete neutralizirati većinu sumpornih spojeva i tako smanjiti učinak nezdravog znojenja.

Categories: Savjeti

Leave A Reply