Ovo je jedini pravi znak da će vas pogoditi grom: Stručnjaci otkrili kako da znate da li je oluja bliza, samo počnite brojati kad vidite munju - Lifesytledom

Ovo je jedini pravi znak da će vas pogoditi grom: Stručnjaci otkrili kako da znate da li je oluja bliza, samo počnite brojati kad vidite munju

Iz Državne uprave za spašavanje i zaštitu upozoravaju da je jako važno držati se neki smjernica u slučaju grmljavinskog nevremena – moglo bi spasiti život.

Najprije, važno je da se odmah na sigurno sklonite – kad ugledate bljesak munje, a manje vremena prođe do zvuka groma nego što je potrebno da do 30 nabrojite – to znači da je oluja blizu i brzo trebate pronaći sklonište. Dakle, počnite brojati kad ugledate bljesak.

Ova metoda može pomoći da odredite da li se oluja udaljava ili približava – ukoliko sve manje vremena prolazi od bljeska munje do zvuka groma, to znači da se oluja približava, a u obrnutom slučaju, znači da se nevrijeme udaljava. Iz DUZS-a isto tako navode da je važno još pola sata ostati na sigurnom nakon što prestane grmiti, odnosno od trena kad ste zadnji put ugledali munju.

Ne izlazite vani kad počne grmljavinsko nevrijeme, a ukoliko ste već na otvorenom, brzo se sklonite i uđite u automobil ili prvu zgradu. Navode da je mnogo sigurnije ostati u vozilu nego da ste na otvorenom. Nemojte se kriti pod visokim izoliranim drvećem ili malim objektima kao što su šupe.

Ako ste na moru i kupate se, iz vode odmah trebate izaći i potražiti sklonište. Zabilježeni su slučajevi kada je grom ljude pogodio za vrijeme kupanja. Takav slučaj lani je zabilježen kraj Splita, kad je grom usm rtio 26-godišnjeg mladića iz BiH kada je bio u plićaku, vjerovatno pokušavajući što prije da izađe iz mora, ali prekasno.

Ukoliko se nemate gdje brzo skloniti a na otvorenom ste, pojurite do gudure, klanca, nizine ili slično. U slučaju šume, sklonite se u njenim nižim dijelovima, ispod nižih stabala ili grmlja.

Categories: Najnovije,Savjeti

Leave A Reply