Odmah prestanite, puna su bakterija - ova pića u kafiću nikada nemojte naručivati - Lifesytledom

Odmah prestanite, puna su bakterija – ova pića u kafiću nikada nemojte naručivati

Najnovija istraživanja su pokazala da je piće koje smo naručili najviše bakterija. Naime, to je čaša vode ili sode s kriškom limuna.

Istraživači su testirali 76 fragmenata limuna iz 21 restorana i otkrili da je 70% i 53 kaveza zaraženo bakterijama. Uzorci su uzeti nakon što je piće posluženo, te prije pijenja i pilinga. Znanstvenici upozoravaju da vlasnici restorana i zaposlenika trebaju biti svjesni da kriške limuna koje stavljaju u napitke mogu same imati potencijalno patogene mikroorganizme.

Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije, proveo je na desetke sličnih eksperimenata u kojima je otkriveno da su kriške limuna pregledanih u raznim restoranima kontaminirane čak i ljudskim fekalijama.

Tijekom jednog takvog istraživanja koje je naručio ABC News, kamere su “uhvatile” zaposlenike restorana kako bi uzeli ugriz limuna golih ruku.

“Mikrobi koji se nalaze na uzorcima limuna mogu uzrokovati zarazne bolesti u različitim dijelovima tijela, iako vjerojatnost infekcije nije utvrđena”, kažu znanstvenici.

Među pronađenim mikroorganizmima bili su E. coli, Staphylococcus epidermidis i candida, gljivica koja se obično nalazi u vagini.

– Malo je vjerojatno da će nakon konzumiranja vode s komadićem limuna doći do infekcije na kojoj se nalaze svi ti mikroorganizmi, ali postoji mogućnost, tvrdi Tierno. Oni koji više ne žele staviti krišku limuna u čašu vode, ne moraju ostati zaklani. Sok od limuna možete iscijediti izravno u vodu i ne ostavljati krišku da pluta u vašem piću. Na taj ćete način smanjiti količinu bakterija koje mogu doći iz vašeg limuna u piće – rekao je profesor Tierno.

 

Categories: Zanimljivosti

Leave A Reply