Obratite pažnu na vaše zdravlje: Boja ciklusa mnogo govori o vašem zdravlju, odmah se obratite doktoru - Lifesytledom

Obratite pažnu na vaše zdravlje: Boja ciklusa mnogo govori o vašem zdravlju, odmah se obratite doktoru

Boja ciklusa otkriva kakvo je zdravstveno stanje žene – postoji 6 nijansi i svaka od njih nosi određeno značenje.

Tijelo nam na razne načine pokušava poručiti da nešto nije uredu i da bismo trebali provjeriti svoje zdravlje, da bi se spriječile moguće komplikacije i ozbiljnije tegobe. Tako isto i boja ciklusa ukazuje na to kakvog smo zdravstvenog stanja, a u nastavku otkrivamo šta koja boja znači.

Boja ciklusa može da bude validan indikator zdravstvenog stanja, a prema portalu ‘Health Line’, postoji šest nijansi i određeno značenje nosi svaka od njih.

Roze boja – odlazak kod doktora.

Boja ciklusa s laganom primjesom roze, može ukazivati na nizak nivo estrogena. Ukoliko trenirate, to je onda vrlo čest slučaj. Naime, dokazano je da nisku razinu estrogena imaju žene koje vježbaju redovno, a kasnije to može ka osteoporozi da vodi.

Razvodnjena boja – odlazak doktoru.

Menstrualna krv koja izgleda kao da skoro nema boje, znači da vam fale hranjive komponente. To se u nekim slučajevima smatra jednim od najranijih znakova koji upućuju na rak jajnika.

Tamnosmeđa boja – ne morate brinuti.

Crvena ili tamnosmeđa menstrualna krv znači da je negdje u materici ostala stara menstrualna krv. Skoro 80 posto žena ima pred kraj ciklusa tamnosmeđu menstrualnu krv.

Gusta krv s ugruškom – odlazak doktoru.

Ukoliko imate ugruške i gustu menstrualnu krv, to ukazuje na visoku razinu estrogena i progestorona i znak je hormonskog disbalansa.

Narandžasta boja – odlazak doktoru

Ukoliko uz to i neugodne mirise osjetite, skoro je sigurno znak polno prenosive infekcije. Tijelo poručuje da nešto ne valja.

Boja brusnice – zdrava boja.

Categories: Zanimljivosti

Tags:

Leave A Reply