Ne morate se više satima mučiti: jednostavan trik koji će u trenu očistiti sve zagorjele šerpe - Lifesytledom

Ne morate se više satima mučiti: jednostavan trik koji će u trenu očistiti sve zagorjele šerpe

Svi se mučimo kad nam se na dnu tave ili šerpe zakori masnoća ili nam obrok zagori koji smo spremali – znamo da nas pravi pakao čeka da biste očistili dobro.

Ali, ipak nije tako teško očistiti zagorjele posude kako djeluje na prvu loptu, bar ukoliko znate jednostavne trikove koji će vam uveliko olakšati posao.

Prvo što trebate uraditi jeste da napunite tavu ili lonac koji želite oprati vrelom vodom, a zatim malo tekućine dodajte za pranje suđa. Onda stavite lonac na ringlu koja se zagrijala i sačekajte dok ne proključa voda.

Ostavite neka i do 15 minuta ključa (ako je dosta zagorjelo, onda ostavite neka više ključa) a zatim s ringle skinite i sastružite pomoću plastične lopatice sa dna dijelovi koji su se počeli odvajati.

Nakon što ste sve sastrugali (to ne bi trebalo da bude teško, doslovno će se ostaci hrane početi sami odlijepljivati), posudu ispraznite i onda je pomoću žice za suđe dobro izribajte.

Onda tavu ili lonac operite na uobičajen način.

Ukoliko to želite brže obaviti i ne želite to napraviti na ovaj klasični način, možete iskoristiti još jedan trik koji podrazumijeva korištenje čuvene sode bikarbone i upotrebu bijelog octa.

Metoda 2:

Jednu šolju alkoholnog octa pripremite, običnu vodu i 2 žlice sode bikarbone.

Sipajte šolju vode u zagorjelu posudu i šolju octa, a onda ostavite neka proključa.

Kad proključa, sklonite s ringle i umiješajte 2 žlice sode bikarbone. Tad će doći do hemijske reakcije koja će zagorjelo dno da lako očisti.

Posudu ispraznite i onda žicom izribajte lonac, a po potrebi još suhe sode bikarbone dodajte.

Isperite kao inače.

Categories: Zanimljivosti

Tags:

Leave A Reply