Napitak koji čuva zdravlje: Ovaj čaj topi kilograme i smanjuje rizik od srčanog udara - Lifesytledom

Napitak koji čuva zdravlje: Ovaj čaj topi kilograme i smanjuje rizik od srčanog udara

Zeleni čaj je vrlo popularan napitak i znanstveno je dokazano da ima pozitivan učinak na tijelo. Bogat je antioksidansima koji sprječavaju nastanak oštećenja stanica.

Potencijalne zdravstvene prednosti zelenog čaja potiču od katehina, moćnih antioksidacijskih spojeva poznatih kao flavonoidi, kažu stručnjaci. Posebna vrsta katehina, poznata kao EGCG, nalazi se u velikim količinama u zelenom čaju nego u bijelom ili crnom čaju.

“Ovaj spoj može biti čak i jači od vitamina C i E, koji su vrlo, vrlo jaki antioksidansi, i pomažu u sprečavanju oštećenja stanica”, kaže nutricionistica Chelsea Schneider.

“Klinička ispitivanja povezana s zelenim čajem još uvijek su u ranim fazama i savjetujem svima da ga piju jer to može biti samo korisno. Međutim, prehrana je znanost i potrebno je vrijeme da se dođe do tačnih zaključaka”, kaže nutricionistica Nancy Farrel Alen.

Gubitak težine

Zeleni, crni i bijeli čaj dolaze iz iste biljke. Zeleni čaj je napravljen od lišća zrelih biljaka, dok je bijeli čaj od ranih osušenih listova. Stručnjaci ističu da mješavina kofeina u zelenom čaju i katehinu može poboljšati rad metabolizma i prerade masnoća. Ali, čini se da ljudi moraju piti puno zelenog čaja kako bi dobili značajne pogodnosti za gubitak težine. Osim toga, zeleni čaj je odličan za zdravlje srca. Studija iz 2018. godine pokazala je da zeleni čaj smanjuje loš LDL holesterol.

Smanjuje rizik od bolesti srca i malignih bolesti

Katehini u zelenom čaju smanjuju rizik od srčanog udara, opuštaju krvne žile i ublažavaju upale. Međutim, važno je da je zeleni čaj povezan s nižim rizikom od razvoja određenih vrsta raka. Studije su posebno povezale zeleni čaj s smanjenjem rizika od patološkog oboljenja jajnika.

“Neke male studije kažu da se zeleni čaj može spriječiti za određene vrste patoloških oboljenja, kao što su bolest dojke, jajnika, endometrija, gušterače i pluća, ali ova studija nije dovoljna da to sa sigurnošću tvrdim”, zaključio je Schneider. .

Categories: Zdravlje

Leave A Reply