Manjak željeza u krvi vam može zagorčati život - 10 znakova koje vam tijelo jasno šalje - Lifesytledom

Manjak željeza u krvi vam može zagorčati život – 10 znakova koje vam tijelo jasno šalje

Nedostatak željeza u vašoj krvi ne mora biti zdravstveni problem koji nećete moći spavati ili ćete biti “vučeni” u bolnicama, ali to svakako može otežati vaš život i učiniti ga manje ugodnim.

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da najmanje 9 posto žena u svijetu pati od ovog problema, a to uključuje fizički aktivne ljude koji općenito brinu o svom zdravlju. Vrlo često se problem otkriva tek kad se pojave problemi i iako to ne znači da je prekasno za terapiju, problemi s nedostatkom željeza mogu uvelike omesti vaše svakodnevno funkcioniranje.

Donosimo vam deset znakova koji vam govore da provjerite razinu željeza u vašoj krvi.

1. Umor

Prvi i najočitiji među simptomima nedostatka željeza je – umor. Zbog njegovog nedostatka, tijelo je teže proizvesti hemoglobin koji prenosi kisik u stanice u tijelu, i iz tog razloga možete osjetiti kronični umor koji se ne možete riješiti, bez obzira na to koliko se odmorite.

2. Dekoncentracija

Niska razina željeza u krvi može ometati rad živčanog sustava, tako da osoba može osjetiti poteškoće koncentracije i nedostatak pažnje.

3. Gubitak interesa

Iako to nije jedan od primarnih simptoma, može se pojaviti zajedno s problemima koncentracije.

4. Zadihanost

Nedostatak kisika u tijelu kompenzira ubrzano disanje i kratak dah, što može rezultirati otežanim disanjem.

5. Bjelilo

Iako ovaj simptom uvelike ovisi o koži i njezinoj prirodnoj boji, kod nekih ljudi nedostatak željeza može se manifestirati u plamenu staze.

6. Problemi vježbanja

Ako vam iznenada bude teško obavljati normalne, svakodnevne vježbe, vaše tijelo će vam možda reći da u vašoj krvi nedostaje željezo.

7. Bol u mišićima

Muskulofiber je normalna pojava nakon kvalitetne tjelovježbe, ali ako vas pogodi izrazito jaka, neobična bol, to može biti problem kod željeza. Potrebni su mu mišići za normalan oporavak.

8. Listanje noktiju

Zbog nedostatka željeza i krvi u noktima, mogu postati krhki nego inače, a u korijenu nokta pojavit će se bijele mrlje u obliku polu-krugova, što također može biti pokazatelj istog problema.

9. Uobičajene prehlade

Posljedica nedostatka žeđi može biti smanjenje imuniteta i osjetljivost na bolesti i infekcije.

10. Promjena boje urina

To je simptom koji će vam odmah uhvatiti pogled. Iako na neke namirnice može utjecati mokraćna boja, kao što su kukci, osobe s niskom razinom željeza imaju crveni urin.

Categories: Najnovije,Savjeti

Leave A Reply