Izdato upozorenje građanima - ne kupujte ovaj šampon, za upotrebu nije bezbjedan, ovo je u njemu pronađeno - Lifesytledom

Izdato upozorenje građanima – ne kupujte ovaj šampon, za upotrebu nije bezbjedan, ovo je u njemu pronađeno

Zdravstvena inspekcija u BiH. entitet Republike Srpske zabranio je uvoz šampona od 800 komada za kosu Kopriva “NICE DAY” u čoporu l, jer je analiza pokazala da nije sigurna za uporabu zbog neovlaštene količine konzervansa, obaviješteni su Inspektorat RS.

To je šampon za kosu proizvođača “Vukohem” iz Šapca, datum proizvodnje 14. prosinca prošle godine.

3 “Analiza obavljena u Zavodu za javno zdravstvo Banja Luka odredila je sadržaj konzervansa koji nije bio naveden u deklaraciji, zbog čega se smatra da proizvod ima neadekvatnu deklaraciju”, navodi se u priopćenju.

Uvoznik je zatražio superanalizu u Institutu za javno zdravstvo u Beogradu, potvrđujući rezultate prve analize, a inspektor je zabranio uvoz pošiljke i naredio da se vrati pošiljatelju ili uništi.

Šampon se općenito proizvodi kombiniranjem surfaktanta, najčešće natrijevog lauril sulfata ili natrijevog lauret sulfata, s ko-surfaktantom, najčešće kokamidopropil betainom u vodi, da bi se formirala gusta, viskozna tekućina. Ostali bitni sastojci uključuju sol (natrijev klorid), koja se koristi za podešavanje viskoznosti, konzervansa i mirisa. Ostali sastojci su općenito uključeni u formulacije šampona kako bi se maksimizirala sljedeća svojstva:

ugodna pjena
lakoća ispiranja
minimalna iritacija kože i očiju
gust ili kremast osjećaj
ugodan miris
niska toksičnost
dobra biorazgradivost
mala kiselost (pH manje od 7)
nema oštećenja kose
popravak već učinjene kose

Categories: Zdravlje

Leave A Reply